Mięta pieprzowa (Mentha x piperita) jest byliną o licznych zastosowaniach w życiu codziennym. Na codzień kojarzy nam się z cudownym, intensywnym aromatem, ale ma również wiele zalet leczniczych!
Mięta pieprzowa osiąga swoją maksymalną wysokość nawet 90 cm. Pochodzi z krajów umiarkowanej strefy klimatycznej Europy, Azji, Ameryki Północnej i Australii. Charakteryzuje się gęstym ulistnieniem rozgałęziającym się od nasady czworokanciastej, purpurowej łodygi. Liście mają kształt jajowaty i barwę ciemnozieloną. Są pokryte licznymi włoskami, u podstaw których są zlokalizowane gruczołki wydzielające olejki eteryczne. Podczas kwitnienia, które przypada od czerwca do lipca, na roślinie pojawiają się drobne czerwonawe lub fioletowe kwiaty. Ze względu na jej silny zapach i właściwości, warto wyróżnić ją pośród innych bylin i posadzić ją w miejscach osłoniętych od wiatru, ciepłych i odpowiednio nasłonecznionych. Barwy jej kwiatów idealnie komponują się, na przykład, z mrozami. Pamiętajmy, że mięta pieprzowa jest byliną rozłogową i jeśli nie odgrodzimy jej w ogrodzie, to może opanować więcej miejsca niż byśmy sobie życzyli.
Ze względu na swój aromat i właściwości odświeżające, mięta pieprzowa, używana jest w kuchni przy przygotowywaniu napojów orzeźwiających i deserów lodowych. Nadaje silniejszy smak i aromat sałatkom, rybom i potrawom mięsnym. Obok świeżej bazylii, mięta piperzowa jest jednym z najintensywniej pachnących ziół w naszych kuchniach.