Ciemiernik cuchnący (Helleborus foetidus) to zimozielona bylina, która w naszych warunkach klimatycznych osiąga nieco ponad pół metra wysokości. Największą i niewątpliwą zaletą rośliny są duże, ciemnozielone, błyszczące liście złożone dłoniasto- o długich i skórzastych, piłkowanych listkach.
Ciemiernik cuchnący to roślina o dużych walorach ozdobnych zimą, gdyż zakwita już w lutym (stąd potoczna nazwa- róża bożonarodzeniowa), a kwiaty nie opadają, aż do zawiązania owoców. Same kwiaty są jasnozielone, z czerwono-bordową obwódką i wyrastają w okazałych wiechach na szczycie pędu. Niestety, kwiaty wydzielają niezbyt przyjemny zapach, stąd nazwa gatunkowa- „ciemiernik cuchnący„.
Ciemiernik cuchnący wymaga osłoniętego, zacisznego stanowiska. Najlepiej w półcieniu lub widnym cieniu- można sadzić go pod drzewami lub po północnej stronie zabudowań. Gleba pod uprawę powinna być minimum świeża (najlepiej wilgotna) oraz bogata w wapń. Roślina doskonale sprawdzi się jako element rabaty kwietnej oraz w nasadzeniach naturalistycznych. Zastosowanie znajdzie raczej w ogrodach przydomowych, gdyż jest rośliną trującą, co dyskwalifikuje jej użycie w terenach publicznych. Nadaje się natomiast do uprawy pojemnikowej- należy go jednak intensywnie podlewać i nie dopuszczaj do przesuszania podłoża.
Ciemiernik cuchnący nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych. Dla ładnego wzrostu można wiosną zasilić go nawozem z dużą zawartością azotu, a późną jesienią- potasem dla intensywnego kwitnienia. Bylina w naszych warunkach jest mrozoodporna. Ważne jest by sadzić ciemierniki na docelowym stanowisku i nie przesadzać ich, gdyż bardzo źle to znoszą.
Ciemiernik cuchnący w sprzedaży występuje tylko jako gatunek, nie ma odmian ozdobnych.