2,5K
Najpopularniejsze z warzyw, które nadają się do przechowywania to m.in. ziemniaki, marchew, buraki, pietruszka, kapusta, por, chrzan, seler, czosnek oraz cebula.
Marchew możesz magazynować nawet 4 miesiące. Najlepiej trzymać ją w miejscach przewiewnych, ale nie zbyt suchych. Najlepiej z małym dostępem światła. Marchew możesz przechowywać luzem bądź w skrzyniach. Górną warstwę warto przysłonić piaskiem i spryskać niewielką ilością wody, by uchronić ją przed wysychaniem.
Do magazynowania najlepiej sprawdzą się okazy wyrośnięte, jednak nie przejrzałe. Warzywa należy zbierać pod koniec sezonu jesiennego. Najlepiej wybrać do tego słoneczny dzień.
Jak cieszyć się smakiem warzyw z przydomowego ogródka przez cały rok? Po zebraniu warto je przechować. Zanim jednak rozpoczniesz magazynowanie, przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się jak poprawnie wykonać przechowywanie warzyw na zimę.
Przechowywanie warzyw na zimę – Jakie warzywa można magazynować zimą?
Najpopularniejsze z warzyw, które nadają się do przechowywania to m.in. ziemniaki, marchew, buraki, pietruszka, kapusta, por, chrzan, seler, czosnek oraz cebula.
Jeśli zadbasz o odpowiednie warunki, warzywa te bez problemów będą mogły przeleżeć nawet całą zimę bez uszczerbku dla smaku i wartości odżywczych. Tylko kilkanaście dni będą w stanie przetrwać pomidory, ogórki, kalarepa, kalafior czy rzodkiew.
Pamiętaj, że duże znaczenie ma także jakośćwarzyw, które planujesz magazynować. Powinny być one zdrowe, pozbawione szkodników i uszkodzeń.